29 april

Idag blev det bara tranquil. Vi red ute på en "gräsplätt" i skogen och det gick fint till slut. Skänkelvikningar gick kanon och inget bråk! Hur härligt är inte det? Blir lite mer trimm på det på fredag.

Imorgon ska jag bara rida mina egna hästar och hovslagaren kommer till Palle runt 9.30.. Är laddad inför helgens tävlingar och jag älskar skrombergas tävling. Bra utebana och ja vad mer kan man önska?!


28 april

Idag har Tyson gått på banan, han lossnade faktiskt i ena galoppen ganska bra! Och lite mjukgöra efter såklart. Carro travade över bom med honom lite och det gick finfint.
Palle longerades över bommar idag och han jobbade på fint och tyckte det varkalas skoj och dem andra två gick icke idag. Men imorgon är det 4 hästar som gäller igen.

...

Hästarna har gått bra idag, Hero hoppade lite kyrss och han var så duktig. Blir blåbärshoppning för honom 6 juni i Viarp. Det MÅSTE ses!
Caroline red Tyson idag igen så ska jobba honom på banan imorgon.
Tranquil var trotsig men gick kanon i fin trav sista biten! Perfekt!
Palle skrittade ute en sväng idag och även han skötte sig. Det är väl härligt?

För er som inte vet ska Tyson gå avd B 1 & 110 på lördag & AvdA 1 meter på söndag i skromberga. ( Svarar på din komentar här Lovisa)

27 april

Torns ;
1meters klassen fick jag ett ner, kan säga det var en annorlunda bana! Många konstiga svängar men rätt kul men någon ny utmaning. 1,05 fick vi 8 fel detvar en tidshoppning också en cpsväng där Tyson missförstod mig och sprang förbi. Men han gick på bra och annars gick det kanon. Nya tag till Skromberga i helgen!

Igår red jag igång Tranquil igen och hon gick fint på grusvägen! Carro red Tyson lite & även Hero som travade på så snällt med henne ute i skogen. Även Palle gick kanon snällt. Sånt är väl härligt?

Nej måste tyvärr köra och hämta lite spån nu.

23 april

Redan 07,50 satt jag på Tyson på väg till ridbanan och re igenom honom där lite. Han va nog lite hungrig och ville inte riktigt då dem fick sen frukost idag. Hovis kom precis när vi kom tillbaka och nu är alla nyskodda. Palle får nya skor på Tisdag så har alla nya fina skor.

Blev bara Tyson idag då jag ska bege mig till jobb om 10-15 min. Så blir inte mycket skrivande idag, men tävling i helgen så lite mer att skriva om då såklart.

22 april

Godkväll. Idagharjag inte stressat i stallet för 5öre! Var hos Palle runt 1tiden blev banan idag igen och han gick bättre än igår. Kanon fattning i vänster galopp och jätte nöjd med honom idag. Imorgon får han vila och fredag jobbar vi ute igen.

Hero gick också på banan kanon! Jobbade bara typ 2 varv i galoppen då ryggen gjorde lite ont men han gick stadigt i traven! Han ska nog få ta något kryss på söndag tänkte jag om det går som planerat.

Tyson gick också på banan idag jobbade mycket i traven tempoväxlingar, sen hoppade vi lite små hinder och nån oxer på 70 cm tror jag det var på.

Alla hästar har gått kanon stadigt och imorgon kommer hovis ( hoppas jag! ) så Tyson ska jobbas igenom på banan innan 9,30 imorgon inför lördag då han ska gå 1m & 1,05 nere i Lund / Torns ryttarförening. Det ska nog gå bra tror jag. Jag startar sist i första klassen. Kan bli spännande..
Nu är jag trött och får väl ladda upp inför imorgon.

 

21 April

Idag gick det ej som planerat riktigt.
Tyson & Hero skulle till ridbanan tillsammans med Hero´s träns låg tydligen i mitt släp hemma så han fick låna Tyson då han behövde gå på banan mest & Carro tog Tyson för en promenad. Väl på banan gick han ganska bra och galopperade fint i båda varven ( ovanligt ). Jobbade med en bom som han hoppade över och han busade efter som vanligt fast ena gången lyckades jag åka och sidan och landade så fint på ryggen, AJAJ! Sen travade han kanon fint över den och gick som en klocka! Dock lyckades han slita av nosremmen från nosgrimman, typiskt min gangster häst så får fixa nytt till Tyson.

Sen blev det Palle som hade träningsvärk sen igår vilket jag kan förstå. Men han jobbade på och går riktigt bra i vänster men jätte jobbigt i höger men det började lossna lite och i slutet blev han förbannad och slänger sig i luften. Men det är inte hela världen. Han jobbar fint på volt nu som han hatar också och imorgon blir det jobba 5-10 min i bara högervarvet sen ut och jogga lite faktiskt.

20april

Idag harbara Tyson  & Palle gått. Tranquil väntar ju på skor än och Hero ska ut imorgon igen. Han gick promenad med Carro igår. Han ska till ridbanan nu i veckan är det planerat..
Tyson gick kanon på banan och även Palle som galopperade underbart idag!

Får bli mer imorgon har en pojkvän som surar här nu..

17april

Idag blev det ingen ridning med Tyson han hade tappat grimman och han skulle icke gå med mig. Men Hero fick åka en sväng i transporten och det gick jätte bra! Han gick in fint och så ändå. Så ska testa och köra till ridhuset på söndag med lite longering på honom då.
Sen red jag Palle på grusvägen och han gick fram som attans i traven och började länga, men det kan bli bättre. Även idag galopperade han lite ochhan skätte sig faktiskt bra!

Imorgon blir det inga hästar alls då jag ska jobba hela dagen men söndag är vi på det igen..

Tävlingar planerade
25 april Torns 1m & 1,05m
2 maj Skromberga 1m& 1,10m Avd B
3 maj Skromberga 1m Avd A

Lång uppdatering..

Vi kan ju börja med Skabersjö
Tranquil vägrade ut sig, nej inte på ett & sama hinder. Men hon var nog lute förvirrad många hinder som inte skulle användas och mycket nytt och ja. Hon skötte sig iallafall perfekt och kanon nöjd med henne ändå!

Tyson gick icke fram i 90 och rev ett och i 1meter red jag för livet men vi fick 8 fel ändå. Men inte så skönt när man kommer in och får varmechock i ridhuset Puuh!

Ödåkra
Tranquil hade tappat en framsko och antagligen ömmade när vi red inne på banan för hon ville inte alls. Så nu står hon eller ja leds i ridhuset varannan dag då hovet är varm p.ga av att det är hårt ute i hagen.

Tyson gick som en klocka nästan! 1meter rev vi ett och jag fick inte fram honom som jag ville så jag skulle testa hoppspöet i 110 och ha det till lite hjälp. Han accepterade det kanon och jag kunde ha det hela ritten utan han sprang i panik och jag red bra med det. Och vi gick NOLLA i 110. Jesus jag blev så glad!

Igår gick tyson med inspänningar i ridhuset och han gick finfint! Galoppskänkelvikningar och ja. Både i höger & vänster, han blir så finsåfin.
Tranquil gick jag med i ridhuset i 25 min och hovet "svalnade"  så det var ju kanon.
Palle gick också i ridhuset, ja han var ju snällare än när jag red honom första gången på banan. Han småhoppade lite och vi t.om galopperade. Ja han började själv så då fick han jobba lite i galoppen. Han kommer bli kanon fin!

Idag blev det bara Tyson i blåsten med inspänningarna ute i skogen. Vi mötte såklart en älg men Tyson stod mer och funderade på vad det var för stor varelse. Han är så snäll den hästen, Hero bryr sig inte speciellt mycket heller för den delen.

Lite bilder från Ödåkra!


13 april

Ska klä på mig och bege mig till hästarna.
Pay and ride i Ödåkra idga och blir följande klasse
Tranquil 70-80
Tyson 100-110

Komer uppdatering ikväll om Skabersjö & Ödåkra

tidig morgon

dax arr bege sig till stallet & jag e pigg som attans. Klockan är 05,35, skriver mer sen efter tävlingen..

Pessoabett






ATT FÖRBJUDA PESSOA PÅ TÄVLINGAR VORE EN BRA BÖRJAN DÅ MAN BLIVIT MEDVETEN OM HUR DET VERKAR I HÄSTENS MUN.

Varför du aldrig mer vill rida på ett pessoabett

Pessoabettet är från början ett körbett vars namn man använder idag kom genom att Nelson Pessoa (känd hoppryttare, far till Rodrigo Pessoa) började använda det. Något det talas om att han ångrat idag. Egentligen heter pessoabettet Dutch Gag vilket på svenska betyder Holländsk munkavle.

En vanlig missuppfattning
Många tror att pessoabettet är ett hävstångsbett - vilket är felaktigt. Pessoabettet har förvisso skänklar men ett hävstångsbett används med kedja vilket gör att det ger en hävstångseffekt, mycket logiskt. Hos pessoabettet å andra sidan finns det inget som stoppar ryttaren från att dra "för mycket". Den enklaste lösningen på det borde väl vara då att sätta på en kedja, eller hur? Dock är det som så att en kedja på ett pessoabett inte ger rätt verkan utan kedjan hamnar fel i jämförelse med exempelvis ett Pelhambett. Detta skulle då leda till en felplacerad kedja som kommer att klämma och nypa den tunna huden hästen har där.

Hur fungerar då ett pessoabett?

När du tar i tygeln sker detta: mundelen dras upp mot mungipan/tänderna, samtidigt som sidodelarnas rotation gör att nackstycket dras nedåt. Alltså:

Det trycker i nacken genom att sidostyckena kommer att spännas och för att undkomma det kommer hästen att vilja sänka huvudet (i hästens nacke finns det otroligt mycket nerver). Om man jämför just den delen av bettets påverkan med ett vanligt tvådelat där sidostyckena istället slakar när du tar i bettet är skillnaden stor. Pessoabettet trycks även upp mot gomtaket och uppåt mot hästens tänder (då den vanligaste konstruktionen är tvådelad), vilket gör att hästen vill höja huvudet. Pessoabettet ger alltså dubbla signaler.


Eftersom att det dessutom inte finns någon kedja dras bettet upp i hästens mungipa, utan någon begränsning. När detta sker kan hästen få sår- och tryckskador på gomtak, tänder och även mungipor. Nypskador är också väldigt vanliga då mundelen förflyttas långt på bettringen. Bettet är inte bra för tänderna på hästar därför att det rör sig så mycket i munnen och kan vid ett kraftigt/hastigt drag till och med slå sönder tänderna.


En annan väldigt viktig anledning till att inte vilja använda pessoabettet är den uteblivna eftergiften. Vid all sorts ridning vill man kunna ge hästen en belöning när den gör rätt i form av en eftergift, även i munnen. Med ett pessoabett går inte det eftersom att bettet är överrörligt. Utan en eftergift går hästen heller inte i en ärlig form. För att ge total eftergift på ett pessoabett måste man släppa ut tyglarna helt och hållet vilket torde vara väldigt opraktiskt.


Hur reagerar hästen på detta?
Bettet kommer därmed få hästen att försöka komma undan bettets verkan och den kröker då på nacken. Att rida med ett pessoabett är som att skrika åt en döv. Varje hjälp du ger genom pessoabettet är betydligt större än du tror. Hästen kommer kanske till en början bli stum i munnen tills den slutligen väljer att "ge upp". För ryttaren kommer det knappt att kännas när man tar i tyglarna eftersom bettet inte har någon hävstång men för hästen känns det desto mer. Skulle man då ta tygeln till sej än mer så att man "har något i handen" kommer hästen ha hunnit känna bra mycket mer.

Skulle man då väl byta bett är det inte ovanligt att hästen fått en "psykisk blockering" inför bettets inverkan. Antingen kommer hästen att vara så pass stum och "härdad" i munnen att ryttaren kanske väljer att betsla upp än mer eller så kommer den att gå undan även från det vanliga bettet av rädsla för att bettet kommer att trycka och göra ont. Hästen känns villigare och lydigare därför att den inte kan säga emot. Ju längre man använder ett pessoa, desto svårare blir det att betsla ner.

Eftersom att hästen kommer att dra sej undan för bettet får man heller inte ett ärligt stöd på bettet. Förändringar som man kan se på en häst som rids på ett pessoabett, förutom det jag nämnt ovan kan exempelvis vara att man märker av en förändring i hästens gångarter, hästen blir trippig i steget. Långa mungipor (bild ovan) är också något man ofta ser hos hästar som rids på pessoabett just för att det inte finns något stopp. Många hästar springer även och gapar till bettet för att undkomma smärtan. Signalerna som ges till hästen från pessoabettet är konfliktartade som jag nämnt tidigare vilket ger reaktionen hos hästen att den drar sej undan. Ofta ser man ponnyer/hästar som går bakom hand, med sänkt rygg och bakbenen "på andra sidan ridhuset". Pessoabettet ger summa sumarum spänningar i hästens kropp vilket aldrig är hälsosamt.

Och slutligen

Missbrukande av bett är aldrig bra men faktum är att pessoabettet aldrig är bra på grund av dess funktion och den reaktion och de skador det orsakar hästen. Ofta är det så enkelt som så att de som väljer att rida på pessoabett inte vet om dess funktion, man kan inte veta allt! En hästmänniska som förstått funktionen hos ett pessoabett skulle dock aldrig vilja stoppa det i en hästmun och jag hoppas att denna text givit dej den förståelsen! Har du något du undrar eller vill diskutera får du hemskt gärna lämna en kommentar (glöm inte att lämna mail- eller bloggadress).


________________
Vanliga funderingar



Om man har en häst som gärna springer på, vad ska man använda för bett då om pessoat alltså är dåligt?
Det första man ska göra är att undersöka anledningen till att hästen springer. Har den ont någonstans? Har den dåligt passande sadel? Är ryttarens ridsätt anledningen till det hela? Är hästen frisk så måste man först och främst jobba med lydnaden. Att betsla upp är i många fall en genväg då det i många fall egentligen handlar om att grundarbetet inte sitter. Skulle man vilja rida på ett skarpare bett finns det tusentals andra som är bättre än pessoabettet! Se till att du vet allt om bettets funktion innan du stoppar det i hästens mun! Vill du ha ett bett med hävstångseffekt (som alltså då används med kedja) är det lämpligast att rida med dubbla tyglar så att du kan välja när du vill använda hävstångseffekten och inte.

Men det är ju hästmänniskor inom eliten som rider på pessoabett? De kan ju inte ha fel!
Faktum är att de inte är allsmäktiga, de inom eliten. De kan göra sådana "enkla missar" som att sitta med felvinklade händer. Medaljer och berömmelse betyder inte per automatik att man vet allting eller tar till sej all kunskap som delges en. (Vill du ha exempel så kan jag ge dem). Jag tror själv att du när du läst om pessoabettet inte skulle vilja stoppa det i en hästmun ens för en dag.


Om jag sätter tygeln i den stora ringen då, borde det inte verka som ett vanligt bett då?

Nej, det gör det inte. Om du däremot skulle sätta både sidostycket på tränset och tygeln i den stora ringen får du däremot samma effekt. Fast det blir enbart rörigt och då kan du ju alltså lika gärna använda ett vanligt bett!

Några exempel på bättre bett till en het häst (förutom lydnadsträning och rätt anpassad utrustning och kontrollera så att hästen inte har ont.)

- Kimblewick (jaktstång)
- Pelhambett
- Andra hävstångsbett (Pessoa kan aldrig räknas som hävstångsbett)




min gamla häst gick på pessoa & även Tyson har gått. Men är det så det funkar lär det aldrig välkomnas i mitt stall igen! Tyson krökte väldigt på nacken & slog faktiskt med huvudet kraftig vilket gjorde jag tog bort det. Min gamla häst reagera inte så kraftigt. Men man lär sig av misstag och det är inget bett som är aktuellt i min närhet mer tror jag..


9 April

Herregud jag hinner inte med att skriva något känner jag men en liten uppdatering.
Hästarna går finfint och Trnaquil hoppade igår. Vi jobbade bara med ett räcke då dem harvattnat helt mongo i ridhuset så nästan halt på vissa ställen tyvärr. Men vi hoppade ett räcke på 85-90 vilken skillnad mot när vi hoppade det första gången. Hon är sjukt kontrollbar mot hindret. Helt underbart!
Tyson ska hoppas idag blir det, han fick faktiskt paus igår. Annars jobbar han på kanon också och Hero har blivit jätte possitiv nu när man är ute med honom igen. Helt underbart är det!

Nu ska bara lilla Palle komma igång också, hoppas det är bättre med honom. Precis när det gick bra blev han konstog i bakbenen. nåja, det löser sig.

Tävling lördag i Skabersjö kommer ju ta HELA dagen kan jag säga gott folk. Sjukt många starter och ska vara med i 3 klasser. 80, 90 & 1 meter. Jesus, har tur om jag är klar innan 14-15 på lördag. Puuuh! Blir att ta med solstol och hackamore så tyson kan beta lite sen byta träns innan vi ska rida :) Man får ju inte gå utan träns på en tävlingsplats alltså kan han äta med hackamore för d e ju med träns. Där tänkte jag till..

Måndagens ridning

Jag är lite efter här med dagarna men försöker skriva ikapp nu.

Igår då gick alla 3 hästar och är nöjd med alla får jag säga..

Hero gick en sväng i skogen medans Carro tog stålhästen (cyklen) och Hero skulle ICKE låta henne komma först utan han tar värsta galoppen och jagar henne på cyklen och Carro cyklar för livet. Jätte roligt, han busade nån gång men han var så inne på att springa föbi henne så jag är så nöjd med honom. Han tyckte detvar så roligt. Så Carro ska ta med stålhästen på onsdag en tur igen.

Tranquil gick på lina med Carro på ryggen. Gick helt perfekt, Tranquil skötte sig utmärkt och gjorde verkligen sitt bästa. Så hade hon inte gått för en månad sen med nån oerfaren! Sen hoppade jag upp och raca i galoppen och hon blev så glad när jag sa hon fick springa fort.

Tyson gick på utebanan i dressyr sadel och det gick väl sådär. Men jag har skit svårt att rida i dressyrsadel så mestaavr väl mitt fel men han kämpade på som bara den! Ett plus i kanten till honom för det. Sen skrittade Carro honom lite men Inger ringer och grannen behövde transporten då deras häst hade kolik, så fick snabbt köra tillbaka.

Så alla hästar var stjärnor idag!


Söndagens hoppning

Var på månsgård igår och hoppade med hästarna

Tranquil; Gick både 60 & 70 och meningen var att trava runt i lugnt och fint tempo vilket verkligen gick kanon i bägge rundorna. Kommer i någon dragkamp nångång men det släppte fort. i 70 stannar hon på vatten mattan 2 gången men hoppar det sen så inga större saker att snacka om.

Tranquil60cm
Tranquil70cm

Tyson; Gick 1 meter & 1.10. En meter gick finfint men han ville inte riktigt gå fram sm jag ville inte i 110 heller. Men nolla i 1 meter & i 110 rev han 2 st. Så vi tog om 110 efter en liten stund igen och fick ner 3. Men han var säkert lite trött i slutet och han ville ej ta mina skänklar riktigt så bara att jobba vidare såklart. Men mycket nöjd med honom ändå! Kommer fel på ganska många hinder men vi jobbar vidare med det

Tyson1meter

Filmer i 1.10 kommer när det går att ladda upp!

Komentera gärna possitivt & negarivt, skillnad osv..

4 april - hästfridag

Ja och vad ska jag göra med all denna tid?! Kl 3 ska jag på clinic iallafall och arbetskläderna får åka med i en väska om det tar ut på tiden.

Igår red jag & Tyson ut i dressyrsadel, lånade av Linda och det gick bra. Red även lite på banan med den och gick otroligt bra ändå får jag säga. Och solen sken och då akn det inte klagas!

Tranquil gick markarbete för Cilla och det gick bättre och bättre. Jag hade tränat på mina svagheter lite och det märktes. I traven klickade vi riktigt bra och vi kommer inom en vecka klicka i galoppen också. Yeeeah! Tog även något småhopp gick kanon men sista hoppet blev mysko kom ur balans och hängde i ena stigbyglen men icke att jag skulle av. Så det gick fint alltihopa.

Sen när vi kom tillbaka fick hästarna gå nakna, Hero var så glad så och alla passade på att rulla sig i massor. Så underbart att se! Imorgon är det payandride i Rydebäck..


2 april

Tiden rullar iväg och solen skiner som aldrig förr!

Tyson gick för Cilla igår och det gick finfint. Han gick med inspänningar och vi ska rida med det mycket då vi hamnat i "dragkamp" med varandra lite. Det hjälper honom mycket också och ja. Sen idag skulle vi hoppa lite i ridhuset, jobba med lite studs & vatten mattan. Började med uppvärmning trav, galopp och faktiskt galoppombyte, icke med bom. Gick kanon och vi fick till ett kanon byte från vänster till helt rätt höger. Härligt! Sen jobba lite med hinderna och mycket efter hinderna, gick mycket bra!

Tranquil gick ute i paddocken idag. Vi jobbar vidare med vår "harmoniska" ridning och det gick rätt bra. Hon slappna av och vi jobbade på. Imorgon ska hon hoppas lite för Cecilia så det blir nog bra.
Påtal om Tranquil så är tydligen hon känd om, farlig, vild & galen.

Hero joggade ute i det fina vädret igår. Han var riktigt duktig, han ska få jogga igång kondisen imorgon också tänkte jag sen ska vi nog få fart på honom med.



1 april

Vilken skämt dag! Men inga skämt i denna bloggen inte.
Igår gick Tranquil i ridhuset och det gick fint även Tyson gick där men han var lite bråkig men vi jobbar igenom det också. Carro gick med Hero en sväng och hon tar hästarna ifrån mig snart känner jag. (haha)

Idag ska Hero jobbas & Tranquil ute och Tyson ska på träning kl 18 ikväll. Blir marakrbete på högnivå! Kommer väl en uppdatering hur det går imorgon gissar jag på. Nej ska väl fixa lite mat sen köra ut till hästarna runt halv 2 och ge dem middag.

RSS 2.0