Klubb

Vilken klubb är du medlem i och varför?

Det finns ju verkligen hur många som helst att välja mellan.
Jag själv är medlem i Viarps kör & ridklubb och 2007 var jag medlem i Helsingborgs fältrittklubb. Men valde att byta till Viarp. Jag känner att jag vill få ut något av medlemsskapet också och inte bara rida för nån klubb. Inte när man är på lägre nivå iallafall.
Viarp har bra utbud med olika saker. Dem tar dit olika tränare till bra priser och man behöver inte köpt en häst för mist 80,000 kronor för att bli accpeterad vilket jag tycker är sjukt.
Ska man inte ha roligt tillsammans?!





Kväll

Ikväll ska mina hästar få det myspys. Ska efter jag kollat på när Rebecca tränat stå och borsta dem och skämma bort dem. Imorgon åker dem ut tidigt då jag ska jobba 8 till typ 2 -3. Sen ska dem ut och joggas på eftermiddagen, har varit lat idag. Jepp helt rätt det har jag.

Julhoppningarna på lördag, ska nog gå bra tror jag. Hoppas han känns lika bra som i söndags så ska det nog gå kanon tror jag. Får se om detta blir sista tävlingen eller om Malmö blir det. Vet inte än riktigt. Vi får väl se..

Ridhuset

Idag ska båda hästarna till ridhuset.
Hero ska jobba med sin rakställning som har blivit betydligt bättre när vi ridet ut. Och ska se om galoppen ska börjars lite i ridhuset. jobba lite på det i nån halvtimme, så får vi se vad som händer.

Tyson ska också får jobba markarbete, inte så mycket böjning om han ska hoppa imogon så han ej får fete träningsvärken, vill jag icke. Men ska jobba med högergaloppen lite idag, men hjälp av en bom. Hoppas där inte är för många i ridhuset bara.

Tävling

Har haft fullt så inte hunnit skriva tyvärr, men lite om söndagens tävling.

Jag & Tyson tävlade Klubbtävlingen i Viarp i Söndags och jag är helt kanon nöjd!
På framhoppningen hoppade han som en gud, lyssnade kanon även på oxern hoppade han perfekt. Han brukar på framhoppningen tramsa på den och hoppa av skit tidigt, men icke.
In på banan till 90, väldigt långa vägar var det. Men han gick lika fint där, i samma tempo och lyssnade hela tiden. Och detvar A/A bedömning ( alla med samma fel kommer på samma plats) Så jag och en annan tjej kom 1:a.
Han gick lika fint på framhoppningen till 1 meter, men vi var lite mpnga i ridhuset så lite trångt. Men helt kanon, gick lika fint på banan men rev tyvärr ett i omhoppningen. Men han kändes så fräsh så jag är nöjd.

Måste säga att tretorn stövlarna är mitt bästa köp i ridutrustning, skänklarna är där dem ska och jag har svårt att rida i ridstövlar, men dessa kan jag påverka hästen kanon ändå. Jag brukar liksom fastna med skänklen i rätt läge men kan ej använda dem. Men dessa älskar jag. Blir fler tretorn stövlar i framtiden!



Varierad träning

Vi alla kräver ju varierad träning för att komma nånstans!
Jag har som sagt ingen ridbana annars skulle jag variera min träning så mycket jag kunde. Exempelvis; jobba mer från marken men när man har en ridbana 1,5 km ifrån är det inte lika lätt. Jag försöker köra till skogen 1 gång i månaden för ett kondis pass vilket även Hero ska börja med, då man måste köra lite uthållighet och mycket tempoväxlingar. Varför inte göra det i en trevlig miljö ?!

Sen tycker jag ockaså det är viktigt att rida för tränare ibland för man blir lätt låst vid sin ridning och fastnar lätt i en cirkel liksom. Jag tränar ju hoppning med Tyson för Anna Nilsson och jag gillar henne då hon påpekar sits och inverkan men vi kör även mycket hoppning på börjt spår, studs och igår hoppade vi bara vattenmatta vilket ger väldigt mycket till tävling sen då dem är uthålligare.
Sen ska jag börja träna mer för Johanna som även är tränare i Helsingborg med båda hästarna i först och främst dressyr. Sen har jag ju min tränare som hjälper mig med allt Cecilia Evaldsson men aldirg har tid typ för hon har så många hästar själv. Vilket har gett mig hur mycket som helst!

Jag tycker alltså att prova på något nytt med hästen INTE är fel och framförallt ha skoj och att kunna sammarbete. Kan ni inte sammarbeta och känna att ni är ett istället för häst och ryttare så sätt det först. Jobba på det så lättar allt sen. Jag kolalr alltid det först så jag och hästen kan komunicera! Det är A & O.

Eller vad tycker ni ? Hur tränar ni ?!




Fulldag

Idag är det en fulldag.
Ska rida Hero till ridbanan nu på morgonen och jobba igenom honom lite, sen hem och mocka och sen till 5 åring och rida ut henne en sväng. Sen kör jag nog direkt därifrån till Cecilia ut med hennes hästar & mocka 9 boxat och strö in med hästarna och sen hem och Tyson ska träna klockan 18. Puhh! Ikväll förtrönar jag slappe kväll!

Äh ska nog gå bra, så kommer blogga ikväll om något ämne tänkte jag.

Täcken

Nu på hösten/vintern kan man se att vi alla klär våra hästar väldigt olika, vissa har redan vintertäcken vissa 2 täcke och vissa bara ett regntäcke.
Min går faktisk med stalltäcke + regntäcke ute, fintväder har dem bara fleece under. För mig är det viktigt att mina hästar inte blir kalla och stela. Vilket påverkar ridningen och hästarnas välmående över huvudtaget. 
Inne har dem stall eller fleecetäcke. Men dem står ofta och får "lufta" sig utan täcke.
Såklart har jag ridtäcke när vi rider ut om vi bara ska jogga en runda för att hålla musklerna varma även när det blåser, men i ridhus är det beroende på hur varmt det är ute.

Vad har era hästar?! 

 

Äntligen bra väder!

Idag har varit en slappedag för min del i stallet. Red Tyson i 1,5 timme idag, mycket jobb på bana, men skänkelvikning och böja och sånt. Vilket behövs och vi kommer jobba mycket med. Hero red jag inte idag utan ska ev med han till ridhuset imorgon och jobba vidare med rakställning med honom.

Min mamma har varit snäll och fixat resten i stallet och om jag ej har kurs imorgon ska jag tillbringa min kväll med att städa ordenligt där, min sadelkammare är snart och jag vill bara inreda!

I fortsättningen ska jag försöka lägga upp lite olika träningar och tips. Berätta hur jag förbereder en tävling och hur jag tränar mina hästar och hur en hel dag ser ut. Varit slarvig men håll utkik!

Träning

Igår var jag på dressyr träning för johanna vilket gick kanon med båda hästarna, är verkligen helnöjd! Hero fick fram några riktiga steg och försökte verkligen och det gick jävligt bra!
Tyson jobbade mycket i böjning och lösgöra honom och han lossna lite, blir mycket jobb med dem nu. Blir till att fortsätta träna för henne! Jätte kul var det.

Dock lite stressigt, då jag hade 45 min på mig att hem & lämna Hero & ta Tyson sen ut till Ekeby igen. Puuh!, men vi klarade det precis. Det var väl nackdelen idag..

Mina hästar



Namn: Staro Tyson
Kön: Valack
Född: 1999
Ras: Varmblod
Mankhöjd: ca167



Namn: Lucky Hero
Kön: Valack
Född: 1998
Ras: Varmblod, Halvblod, Arab
Mankhöjd:  ca162



Namn: Koviks Titti
Kön: Sto
Född: 1986- 2006 R.I.P
Ras: Varmblod
Mankhöjd: ca 155



Namn: Rasmus Boy
Kön: Hingst
Född: 1992
Ras: Shetlands ponny
Mankhöjd: 106


Rida igenom

Idag ska iallafall jag och Tyson till ridbanan och jobba igenom ordentligt i både skritt och trav och jobba galoppen med en bom. Hero vet jag ej om jag ska rida idag, vi får se. Men om jag ska blir det ridbanan där också. Vi får se lite.. Ska byta täcke på Hero nu och släppa ut han sen ta Tyson och rida direkt. Tror jag är snäll och släpper dem i gräshagen idag, det är typ sista gången nu unför vintern dem går där. Men dem älskar att gå i den hagen.

Träningen

Hopptränade med Tyson idag, han ville bara rusa och har väl gått bättre. Det är efter att han hade spö i lördags som jag bara höll som han är lite spänd, räcker man bara håller  i det så ska han rusa iväg. Ska jobba med spö ibland så han accepterar det på ett annat sätt.

men tillbaka till träningen, Jobbade lite över bommar i trav idag och lite galopp. Sen hoppade vi faktiskt bana så idag var det inget speciellt. men annars brukar vi jobba mycket med stunds och volter och hoppa på böjtspår vilket verkligen ger något.
Var även och kollade på Jörgens träning igår vilket är kanon att sitta och kolla när folk tränar lära sig se vad som är rätt och fel och sedan kunna utnytja övningarna hemma sedan och veta vad som går rätt och inte. Hoppning som dressyr, spelar ingen roll. Jag är också en clinics älskare och nappar åt mig allt jag kan på sånna tillfällen.

Idag kom mitt ena nya Schabrak, verkligen snyggt och jag gillade materialet. På hemsidan såg det inte så snyggt ut detta är inte så speciellt, men faktiskt mycket snyggare när det kom. Jag är nöjd! Nu väntar jag bara på mitt andra.

Ridning

Nu ska jag bege mig ut i stallet och rida Hero på åkern bakom. Jobba i volter och lite så, lat och orkar ej rida till ridbanan, men rider kanske ut en sväng efter och jobbar lite.
Tyson ska hoppas ikväll så han behöver jag ej tänka på nu på dagen. Dock kommer hivslagaren kl 14.15 så dem ska in vid halv 1 och torka om benen. Sen får Hero vara ute till träningens slut och Tyson hinner nog vara ute nån timme innan träningen igen, vill ej dem ska stå inne typ hela dagen.

Kommer inlägg om träningen ikväll.


Saker

Kollat runt lite på nätet och hittat 2 saker jag vill ha! Igentligen vill jag ha helskott med svart men dem kostar 1300 & ramlar jag av och dem går i sönder så har jag kagt ut 1300 i onödan och dessa var lite billigare och gillade dem fast det var grått. Sen tretorn vill jag ha! Kan ej rida i vanliga ridstövlar så vill testa Tretorns.








Strö

Idag är ämnet strö. Jag tycker jag kört på allt möjligt, halm, spån, torvmix. Men ska nu byta till bara torv då det tydligen ska suga upp det våta mycket mer än spån. Väldigt mörkt och liknar jord men är det mer hygieniskt så kör jag på det! Vad använder ni för strö och varför just det?!






Tävlingen

Jag hann aldrig uppdadera om tävlingen igår så det kommer här.
Tyson gick finfint på framridningen och hoppningen också, hoppade lite segt fram men ridhuset var jättelitet och 5 hästar där inne. In till 90 cm så skygga han förläktaren och vägrade såklart ut sig på hindret som stod mot läktaren, bita i det sura äpplet och ladda till nästa klass. Lånade faktiskt ett spö som jag bara håller i handen så går min häst i 200 km/h och kom över d hemska hindret så slängde spöet efter det och rev typ 2 hinder pga av han gick förfort.
Det är kanon att ej använda spö annars för då räcker det att man bara håller i det nr det verkligen behövs.
Sen tog jag in hästarna hos Cilla, busiga lilla hingsten skulle inte gå med mig in han skulle gå själv ja.

Nu har jag en helg där jag inte ska tävla utan lägga till ett kondis pass till båda mina hästar, ett ordentligt. Kan behövas ibland.

Tävling

Har gett hästarna sin frukost och byggt en specialhage till Tyson då unghästarna ska hoppa först och jag vill ej han ska stå inne, går han ut i lerhagen rullar han sig & i min stora gräshage ska han ej bli fångad så nu har han en liten gräshage. Jag hade rida Hero nu om 15 minuter en sväng så har han gått idag.

Checklista till tävlingen:
- Hjälm
- Handskar
- Kavaj / jacka
- Stövlar / chaps
- Licenser / gröntkort / Vaccinaton
- Sadel
- Benskydd
- Träns
- Nummerlapp
- Täcke
- Spann till vatten
- ev Hö
Typ vad jag brukar ha med mig. Har ju lyckats glömma sadelgjorden nångång och ja, inte så jätte kul.
Nu ska jag se så dem ätit upp maten så dagen kan börja!

Spö

Dagens ämne är spö.
Jag köpte en häst tidning för nån dag sen, tror det var hästfocus?! Kan den heta så?
Läste en artikel om spö, hur många som använder det fel och för mycket osv. Köp och läs! Dock har det kommit en ny nu men ändå.
Men många rider med spö och använder det verkligen fel! Spöet är enklare tydligen än skänklarna enligt vissa. Jag använder i princip aldrig spö, det är ett litet hjälp medel inget man ska missbruka. Jag kan ju inte påstå att dem som missbrukar det är ett med sin häst. Använd det vid nödfall tycker jag!

Jag har iallafall ridit båda mina hästar idag.
Tyson skrittades 1timme då han ska tävla i Perstorp imorgon i hoppning.
Hero joggades ute och har faktiskt inte snubblat inte ens på långa tyglar. Han har snubblat innan då han ej jobbat rätt med bakbenen och gjort otroliga framsteg! Börjat mer med galoppen ute och han bjuder neråt själv, helt underbart när man får tilllbaka så myclet. Vilket jag nästan alltid får av mina hästar och dem försöker alltid till 100%.

Imorgon blir det mer om tävlingen och ämnet blir tävling helt enkelt.


Välkommen till min nya blogg!

Här kommer jag skriva om mina hästar, träning och tävling. Så läs och njut av framgång och misslyckande


RSS 2.0